Taksirle yaralama suçu ve cezası Türk Ceza Kanunun 89. maddesinde düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunun 89. maddesinin birinci fıkrasında taksirle yaralama suçunun basit hali düzenlenmişken peşi sıra gelen diğer fıkralarda taksirle yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali düzenlenmiştir. Kanun koyucu her ne kadar taksirle yaralama suçunda kavram olarak neticesi sebebiyle ağırlaşmış hal kavramını kullanmasa da madde metninde geçen durumlar kasten yaralama suçunda düzenlenmiş neticesi sebebiyle ağırlamış yaralamaların taksirle yaralamada görünüş şekilleridir.
TCK m. 89/1 :
''Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
Taksirle yaralama suçunun TCK m. 89/1'de düzenlenmiş hali; TCK m.89/5'e göre soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi bir suç olup aynı zamanda uzlaşmaya tabidir.
TCK m. 89/2 taksirle yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış halidir.
TCK m.89/2 :
''Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Vücudunda kemik kırılmasına,
c) Konuşmasında sürekli zorluğa,
d) Yüzünde sabit ize,
e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.''
TCK m. 89/3'de ise TCK m.89/2'ye göre taksirle yaralamanın neticesinin daha ağır olduğu haller düzenlenmiştir.
TCK m.89/3:
''Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.''
TCK m. 89/4 ise bir başka neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamayı düzenlemektedir. İlgili maddeye göre taksirle yaralama fiilinin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK m. 89/5 ise taksirle yaralama suçunun bilinçli taksirle işlenmesi durumunda suçun soruşturulması ve kovuşturulması için şikayetin aranıp aranmama koşulunu düzenlemiştir. TCK m.89/5'e göre kısaca; taksirle yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri bilinçli taksirle işlenmesi durumunda suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayacaktır. Bu durumun mefhumu muhalifinden taksirle yaralama suçunun TCK m.89/1'de düzenlenmiş temel hali bilinçli taksirle işlenmiş dahi olsa suçun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete tabi olacağı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte taksirle yaralama suçunda neticesi sebebiyle ağırlaşmış olsun veya olmasın basit taksirle işlendiği takdirde suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır.
Kural olarak şikayete bağlı suçlar uzlaşmaya tabi olup şikayete bağlı olmayan suçlar uzlaşmaya da tabi olmamaktadır. Bu nedenle taksirle yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri basit taksirle işlendiği durumlarda uzlaşma hükümleri uygulanmayacaktır fakat aynı suçlar basit taksirle işlendiği durumlarda suçlar uzlaşmaya tabi olacaktır.
Son olarak belirtmek gerekir ki taksirle yaralama suçları genellikle halk arasında ''kaza'' diye tanımlanan durumlarda ortaya çıkmaktadır. Örneğin Elazığ'da aracıyla seyahat eden bir kişi dikkatli ve özenli olmadığı için trafik kazasıyla bir yayaya çarpıp ona zarar verirse burada taksirle yaralama suçu oluşmuş olacaktır.
Avukat Burak Can KAYMAZ
ELAZIĞ BAROSU
Comments